Enkla tips för godare kaffe

Malningen av bönor spelar roll

Ett betydelsefullt tips för godare kaffe  är att se till att storleken på malningen är konsekvent/likadan. Du vill eftersträva en jämn malning med andra ord. Texturen är också viktig och påverkar smaken på olika sätt.

Malet kaffe som ska användas till bryggning ska likna råsocker i texturen – det ska inte vara lika finmalet och pulverformigt som en espressomalning, men inte heller lika grovt som en fransk pressmalning. Använd gärna en elektrisk kaffekvarn för den absolut bästa smaken. Manuella kvarnar tenderar att producera ojämnt stora partiklar, vilket kommer att leda till en ojämn extraktion (och eventuellt bittert kaffe). Använd helst nymalet kaffe!

Håll koll vilken mängd bönor/malet kaffe som används

Styrkan på kaffet avgörs nästan helt och hållet utav förhållandet mellan malet kaffe och bryggvatten. Otillräckligt med vatten och kaffet blir “lerigt” och för djärvt, medan för mycket vatten gör ditt kaffe tunt och vattnigt i smaken. För att hitta det perfekta förhållandet mellan kaffe och vatten, försök att hålla mängden vatten på samma nivå och justera sedan mängden kaffe. Om du brygger en kanna och kaffet smakar tunt eller överdrivet bittert, prova att tillsätta lite mer kaffe nästa gång du brygger. Om det smakar surt, prova att använda lite mindre.

Vi rekommenderar att du börjar med 14 matskedar, eller 70 gram malet kaffe för en full sats. För en halv sats, ta 8 matskedar, eller 40 gram. Se tabellen nedan för bryggförhållanden för fler nivåer.

Vattnets kvalitet

Vi är vana vid god kvalitet och att kunna dricka vårt kranvatten. Vatten utgör i genomsnitt 98-99 % av din kopp kaffe. Det betyder att om du inte är superförtjust i hur ditt kranvatten smakar på egen hand, är chansen stor att det inte kommer att få ditt kaffe att smaka så bra heller.

Vilket vatten är bäst att använda? Generellt sett kommer mjukt, filtrerat vatten att ge godast resultat. Har man hårt vatten kan en filterkanna (Brita eller dyl) vara ett tips eftersom det sänker hårdheten i vattnet lite.

Vi skulle undvika att använda “rent” eller destillerat vatten, utan rätt kombination av mineraler för att balansera ut smaken, tenderar destillerat vatten att få kaffe att smaka skarpt och mindre sött.