Blomma kaffet – Blooming

Blomma kaffet

Nedan tänkte vi förklara vad det innebär att blomma kaffet. En av de knepiga sakerna med att brygga färskt kaffe är vad som sker när vatten och kaffet möts.  Så fort vatten kommer i kontakt med det malda kaffet släpper de ut en massa instängda gaser, mestadels i form av koldioxid. Dessa gaser har en ganska stor inverkan på den resulterande bryggningen.

När vi häller vatten över de malda bönorna sugs det in i dem sakta och drar alla olika smakämnen ur kaffet. För att få bra resultat är det viktigt att se till att detta sker relativt jämnt över hela “kaffebädden” annars finns en risk att det blir stora områden där inte all smak extraherats. Detta betyder inte bara svagare kaffe, utan också kaffe som smakar surare eller saltare. Detta är till exempel en del av varför Ratios breda duschmunstycke är så användbart. Vid en manuell Pour over brukar man vänta 30 sekunder för att CO2 ska lägga sig. Som tur är hanterar din Ratio detta åt dig, oavsett om du visste det eller inte.

Ratios kaffebryggare levererar en liten mängd vatten för att fukta pulvret som förberedelse för hela bryggnings- cykeln. Det distribuerade vattnet möjliggör sedan det färskrostade kaffet att andas och kaffet kommer att börja ”blomma.” Kaffet kommer bubbla lätt för att signalera att det är redo för nästa fas. Med Ratio får du alla fördelar med en blomning  På så vis liknar Ratio mer en barista Pour over än traditionella kaffebryggare. Ratios blomfas simulerar vad du skulle göra för hand och ger dig samman smakfördelar.