Rengör din kaffebryggare

Rengör din kaffebryggare regelbundet. Vi förklarar hur och varför. Att brygga kaffe innebär att man extraherar massor av härliga smaker ur rostat kaffe, men det skapar också en hel del oljerester som kan byggas upp med tiden. Utöver det kan mineraler i din vattenförsörjning lämna efter sig en ful beläggning. Vi rekommenderar därför att du avkalkar din maskin var 3-4:e vecka. Längre ned finns även tips på att rengöra kaffebryggaren med ättiksprit.

  1. Ha i 2 tsk Ratio Wash i vattentanken och fyll på med kallt vatten. Denna process bör göras en gång i månaden för att hålla glasbehållaren och ledningar fria från mineraler eller avlagringar.

2. När bryggcykeln är klar, låt rengöringen verka i kannan 20-30 minuter. Innan du sköljer ur kannan kan du diska rent den med en diskborste för att få behållaren extra ren och fin.

3. Kör 2 hela bryggcykler till med rent kallt vatten för att skölja igenom ordentligt och få bort alla eventuella rester av rengöringsmedlet.

För att förhindra att kaffeoljor hamnar i vattentanken:

Undvik helt att använda Ratio-kannan för att fylla tanken med vatten

-eller-

Diska ur kannan efter användning med en droppe diskmedel och varmt vatten.

4. Behåll den fina ytan på kaffemaskinen genom att torka av den vid behov med microfiberduken som följde med maskinen. Få bort fukt och kaffefläckar från toppen, basen och runt duschmunstycket.

Rengör din kaffebryggare med ättikssprit

  1. Tillsätt 295 ml ättikssprit och 890 ml kallt vatten.
  2. Starta en bryggcykel.
  3. Halvvägs genom cykeln, stäng av kaffebryggaren och låt den stå i 30 minuter.
  4. Slå på kaffebryggaren efter 30 minuter och låt bryggcykeln avslutas.
  5. Låt maskinen svalna i 10-15 minuter.
  6. Häll ut ättikablandningen och fyll vattentanken med nytt vatten (ingen ättika). Kör en ny bryggcykel. Upprepa en gång till för att skölja igenom ordentligt. Vila mellan varje cykel.