Hur du gör Pour Over Kaffe hemma

Det kräver viss finess för att göra en pour over – det är en konstform.

Varför älskar vi Pour Over?

Den variabla temperaturkontrollen måste matcha exakt det kaffe vi vill prova, den aromatiska blomningen, doften, utseendet, känslan av att hålla i en snygg vattenkokare. Det är både romantiskt och vetenskapligt – perfekt blandas de två samman, och när du är klar med bryggningen kommer du att få en känsla av prestation och en mycket välsmakande kopp kaffe.

En annan fördel är att du kan experimentera med olika rostningstyper utan att behöva göra en hel sats kaffe, och är relativt snabbt – du måste bara vara ganska fokuserad. Det är ett bra sätt att imponera på gästerna.

Här delar vi med oss av allt du behöver veta för att göra din alldeles egna pour over hemma.

Vad är Pour Over?

En pour over coffee är ett sätt att brygga manuellt genom att hälla hett vatten över en kaffebädd för att skapa en blomning och sedan avsluta med upprepade upphällningar i cirkulära rörelser för att producera en jämnt extraherad och anpassningsbar brygd. Tid, temperatur och teknik är alla nyckelfaktorer i en pour over – dessa kommer vi gå in på.

Varför använda Pour Over-metoden?

Kaffebryggningsmetoder kan i stora drag delas in i två kategorier: immersion och drip. Immersion innebär blötläggning av kaffet i vatten under en viss tid, medan droppbryggning låter vattnet filtrera genom kaffemalningen och extrahera smak på så sätt. Pour Over och Drip är två populära metoder för droppbryggning, medan en fransk press är den vanligaste metoden för immersion. Varje metod har sin egen unika smakprofil och resultat, så det är viktigt att välja rätt beroende på dina preferenser.

Medan andra bryggmetoder kan erbjuda mer konsistens, är pour over kaffe unikt eftersom du kan skräddarsy den exakta vattentemperaturen, blomningstiden, hällningshastigheten och tekniken.

Alla dessa faktorer samverkar för att du ska kunna smaka fler smaker i ditt kaffe än vanligt. En pour over låter dig peka ut de smaker som ofta beskrivs på en påse med färskt kaffe – till exempel aprikos, kola, bakat äpple, mörk kakao och Meyers citron.

Så gör du en Pour Over

Att göra en pour over hemma är enkelt men kräver att du är engagerad hela tiden.

Med hjälp av rätt utrustning och genom att följa guiden nedan kommer du snart att smutta på en läcker kopp kaffe. För att komma igång måste du värma upp ditt vatten, mala ditt kaffe, ställa in din droppare, filter och kopp och ha din timer redo!

1: Förbered kaffet och filtret

Nymalet kaffe med medelgrovhet som liknar råsockers konsistens är bäst. Detta är viktigt eftersom om kaffet är för grovmalet riskerar du att få mycket svagt underextraherat kaffe som kan smaka surt. Å andra sidan, om kaffesumpen är för fin, kommer du att sluta med ett filter som kan svämma över och kaffe som är bittert.

Mal 30g kaffe. Om du inte har en våg är detta ungefär 3 skopor kaffe.

Vi rekommenderar 30 g kaffe och 500 g vatten, vilket är ett förhållande på 1:16.

2: Värm upp vattnet till rätt temperatur

Du vill sikta på en temperatur på 91-96C. Vissa vattenkokare erbjuder bättre temperaturkontroll och låter dig koppla in den exakta temperaturen, men om du inte har möjligheten är det bara att värma upp vattnet till en kokning och sedan vänta 30 sekunder innan du använder det.

Vattenkvaliteten är viktig, har man bra kranvatten (vilken vi har här i Norden) då går det bra att använda, men allra bäst resultat fås med filtrerat vatten (rekommenderas i ex USA).

3. Preppa och fukta filtret

Placera ett filter i din dripper och placera den över din karaff eller mugg (glaskaraffer fungerar särskilt bra här). Blöt sedan filtret med precis tillräckligt med varmt vatten för att ta bort eventuell papperssmak och se till att dripper och behållare är förvärmda.

Placera hela din pour over-uppsättning på vågen och tryck på knappen så att du börjar på noll.

Tillsätt ditt färskmalda kaffe och dubbelkolla att du har rätt mängd och nollställ vågen igen. Nu är du redo att köra!

4. Låt kaffet “blomma”

Den första hällningen kallas ofta “blomningen” och är utan tvekan den viktigaste. Du vill starta din timer och börja hälla med startpunkt från mitten i en cirkulär rörelse och arbeta dig ut mot kanten och tillbaka igen. Detta bör ta 30 sekunder genom att tillsätta 60 g vatten (dubbla din mängd kaffe) och sedan vänta ytterligare en minut för att kaffet ska blomma. Denna process gör det möjligt för CO2 att släppas ut och utöka ditt kaffe och förbereda det för en trevlig jämn extraktion.

5. Pour 

När du har väntat en minut på din blomning börjar du med att hälla i en stadig cirkulär rörelse från mitten, ut till kanterna och bakåt. Detta är viktigt eftersom du vill att allt kaffe ska vara jämn och kontinuerligt mättad av vattnet som hälls på – vi vill att varje bit vatten ska nå varje kaffepartikel.

Denna process tar ytterligare en och en halv minut till två minuter. Häll i en långsam och jämn kontinuerlig ström, vilket skapar temperaturkonsistens under extraktion. Du kan även välja att hälla i 2 till 3 intervaller vilket ger armen en paus.

Timingen är otroligt viktig eftersom du vill avsluta med att ha 500 g kaffe – på cirka 3-4 minuter. Om du häller upp för snabbt kan resultatet smaka svagt och lite surt. Men om hällningen tar lite längre tid, riskerar den istället att ge en bitter smak.

6. Enjoy!

När du har nått 500g totalt inom 3-4 minuter är din Pour over klar.

Vilken utrusning behövs?

  • Kaffekvarn (gärna en elektrisk
  • Vattenkokare
  • Dripper
  • Filter (som passar din dripper)
  • Våg